Interior Architectural

  • Project Details

    Project:
    Polytechnic College

    Client:
    Juma Masjid Educational Trust

    Location: Nashik, Maharashtra

    Status: Completed

    Architecture, Interior, Landscaping

    Project Description:

    Designing an educational campus is a challenge to an architect where effort has to be made to create a space for knowledge and knowledge seekers both subjectively as well as objectively. It helped that the client’s reposed confidence in our interpretation of the essence of the place of learning for young minds and fulfilling their aspirations of conceiving a physical vocabulary of the built form to represent the Islamic typology.

    Geometry of plan achieves inherent efficiency of movement both for students and faculty. Consideration of gender privacy is well achieved by placing the toilet blocks at diagonally opposite ends – values of priority for the community this school is to principally cater to.

    The diagonally oriented central core which accommodates all supporting functions of academics generates large cut-outs in the roof. These large cut-outs flood central space with natural light and ventilation. The free standing staircase in the entrance plaza creates a distinct identity to the building composition. The scale of floor landing and the stairway provide ample space for the surging students at required times.

    The architectural character with the use of exposed brickwork, form finished concrete, and customized concrete jails blend to enthuse a sense of intangible attachment with the institute. The journey begins.